Ork HF00187 - man

Ork_HF00187.jpg
Beskrivning saknas på katalogkortet - dock är följande artiklar och notiser ur NSK 13/9 1980, 15/9 1980, 17/9 1980 samt 20/9 1980 bifogade:
70-åring skjuten i nacken i Porkenahult
Troligen var det osämja mellan de båda bröderna i 70-års åldern som utlöste tragedin i Porkenahult utanför Skånes Fagerhult på fredagen. Vid 13-tiden hittades den yngre av de båda bröderna av lantbrevbärare Kenneth Olofsson, Skånes Fagerhult. 70-åringen var skjuten i nacken.
-Först trodde jag att han hade ramlar omkull och slagit sig. Men när jag upptäckte att hagelgeväret som brukar hänga på väggen saknades, och den fyra år äldre brodern inte svarade på mina anrop, blev jag rädd och rusade från huset.

Lantbrevbäraren fann liket:
-När jag såg hagelgeväret borta blev jag rädd!
Kallblodig avrättning! Så betecknar lantbrevbärare Kenneth Olofsson den hemska syn som mötte honom när han vid 13-tiden på fredagen gjorde sitt sista ärende på postrundan. Under köksbordet i den något ödsligt belägna stugan i Porkenahult, strax söder om Skånes Fagerhult, fann Olofsson en 70-årig man dödsskjuten med ett nackskott!
-Först trodde jag att han ramlat omkull och slagit sig. När jag tittade närmare och såg det blodiga hålet i nacken förstod jag att mannen var död. Samtidigt upptäckte jag att sängen var flyttad och hagelgeväret borta. Då blev jag rädd och ropade inte fler gånger efter 70-åringens bror.Kenneth Olofsson larmade ambulans och sökte därefter upp en släkting till bröderna. Lantbrevbäraren och släktingen väntade in ambulansen för att visa vägen. När ambulansen upptäckte att det låg brott bakom lät de mannen ligga kvar och tillkallade polis.
Låg gömd
Den lilla rödmålade stugan befanns plötsligt omringad av svartvita polisbilar och uniformerade män. Det dröjde inte så länge förrän den fyra år äldre brodern hittades. Han låg gömd bland hö i ett uthus, och var dessutom alldeles genomvåt. Polisen ville på fredagseftermiddagen ännu inte yppa mer än misstankar om brott.
-Vi har tagit den 74-årige brodern till förhör, anförtrodde kriminalinspektör Börje Grönhult till Nossa Skåne.

Osämja?
Dramat lär ha utspelats bara någon timme innan lantbrevbäraren från Skånes Fagerhult upptäckte den döde 70-åringen. Allt pekar på att bråk uppstått mellan de ensamstående bröderna, som bott tillsammans hela livet. Fredagens osämja slutade i tragedi.
Kenneth Olofsson har kört postrundan i tre år och åtskilliga gånger gått in och lämnat posten hos bröderna som haft svårt för att gå. Därför såg han inte heller något misstänkt i att ytterdörren stod på glänt utan tågade som vanligt med en knackning in i stugan - för att mötas av den fruktansvärda synen.
Chocken kom efteråt. När Norra Skåne hälsade på satt Kenneth vid köksbordet i villan på Boaltsvägen och stärkte sig med en rejäl kopp kaffe.
-Jag känner mig fortfarande lite darrig, medgav Kenneth, och fick sända bud efter någon att hämta kassaboxen för redovisning på postkonoret i Skånes Fagerhult.
I sitt värv som socialdemokratisk fullmäktigeledamot i Örkelljunga har Kenneth krävt inrättande av social postservice i kommunen. Örkelljunga är nämligen ensam i Hässleholms postdistrikt att inte ha denna service år pensionärer utmed sina lantbrevbärarrundor. Kenneth lever som han lär och har redan så smått infört servicen på sin runda - och det var tack vare detta som dödsdramat i Porkenahult uppdagades så snabbt. Sven S.

Därför sköt han brodern:
-Jag blev arg på honom!
-Jag blev arg på honom. Det är den enda förklaring en 70-årig man hittills gett till att han på fredagen sköt sin fyra år äldre bror i brödernas torp i Porkenahult utanför Skånes Fagerhult. Förhörsledarna hade ännu på lördagseftermiddagen inte fått någon klarhet i vad som orsakat hans ilska.
Han sköt brodern i huvudet med ett hagelgevär. Den döde hittades av lantbrevbäraren som larmade ambulans och polis. Brodern greps i ett uthus i närheten där han gömt sig i halmen. Han har förklarats anhållen som misstänkt för mord.

Klippans tingsrätt: 74-åringen häktades för mord på brodern
En 74-årig pensionär från Porkenahult utanför Skånes Fagerhult begärdes igår häktad vid tingsrätten i Klippan på sannolika skäl som misstänkt för mord på sin fyra år yngre bror.
Det var för drygt en vecka sedan som den nu häktade tog livet av sin fyra år yngre bror genom ett nackskott. En lantbrevbärare från Skånes Fagerhult upptäckte den livlösa kroppen när han kom på sin sedvanliga postrunda.
Gärningsmannen hittades gömd bland höet i ett närbeläget uthus. Lantbrevbäraren förstod genast att det hänt något eftersom det hagelgevär som annars hängde på väggen intill entrén, var borta.
Dramat lär ha utspelats endats någon timme innan lantbrevbäraren kom till den ensligt belägna gården där de båda bröderna bott sedan många år tillbaka. Det var ovänskap mellan de båda bröderna som utlöste skottlossningen. När den yngre brodern vägrade uträtta ärenden för den andre blev den äldre brodern så pass arg att han grep tag i ett hagelgevär som hängde på väggen. Med ett nackskott oskadligjorde 74-åringen sin yngre bror. Efter dådet sprang han och gömde sig.
Den nu häktade 74-åringen från Porkenahult i Skånes Fagerhult skall nu genomgå rättspsykiatrisk undersökning innan målet kommer upp i Klippans tingsrätt någon gång längre fram i höst. Enligt chefåklagaren Nils Thomsen i Ängelholm hade de båda bröderna sedan lång tid varit osams om de dagliga sysslorna på gården. 74-åringen har i stort sett erkänt det mesta även om utredningen på vissa punkter inte är helt klar. Den 74-årige mannen har diffust minne på några punkter.

Sköt sin bror:
74-åring fick sluten psykvård
Klippans tingsrätt har nu meddelat dom i ett uppmärksammat mål. Den 74-årige lantbrukaren från Skånes Fagerhult som sköt ihjäl sin fyra år yngre bror på brödernas gemensamma gård, i mitten av september, dömdes till sluten psykiatrisk vård.
Chefsåklagare Nils Thomsen i Ängelholm ville rubricera brottet som mord, men försvaret, advokat Elsa Krisitansson, yrkade på rubriken dråp. 74-åringen har sedan flera månader suttit häktad och under tiden genomgått rättspsykiatrisk undersökning.
Domstolen gick som sagt också på försvarets linje och dömde till sluten psykiatrisk vård. Rätten menade att 74-åringen skjutit i hastigt mod.
De två fagerhultsbröderna hade sedan en längre tid varit osams. När den yngre brodern vägrade att uträtta ett ärende i samhället åt 74-åringen, utbröt en häftig ordväxling som övergick i handgemäng. Mitt i uppståndelsen hämtade 74-åringen ett dubbelpipigt hagelgevär och sköt sin bror bakifrån. Skottet träffade i nacken och var omedelbart dödande.
Den döde påträffades senare på dagen av en lantbrevbärare som hade ett ärende till gården. Han låg då gömd under köksbordet. Den 74-årige gärningsmannen hade sökt sin tillfykt till en lade där han gömde sig i halmen.

I Skånes Fagerhults kyrka har jordfästs lantbrukare Erik Johansson, Porkenahult, Skånes Fagerhult.
Vid båren prestaverade lantbrukarna Bertil Arvidsson och Olle Neuman, båda från Prokenahult. Akten inleddes med att kantor Maja Appelkvist spelade, Preludium i e-moll av J S Bach. Till hennes ackompanjemang sjöng sedan herr Folke Krämer, Jag är främling, av E S Lorenz. Efter församlingssång psalm 155:1-3 förrättade kyrkoherde Carl-Hugo Gustafsson, Klippan, jordfärstningen och utgick i sitt griftetal från orden i Psalt 130: Efter Fader vår sjöngs unisont psalm 66, på vilken följde altartjänst med begravningsmässan. Jordfästningsakten avslutades med Välsignelsen och psalm 572. Solisten sjöng därefter, Färdemannens psalm, av I Hannikainen. Medan kantor Appelkvist spelade Sonatina ur: Actus tragicus, av J S Bach bars kistan ut ur kyrkan och fördes till graven på kyrkogården.
När den sänkts bad kyrkoherde Gustafsson en bön och lyste frid över vilorummet, samt tolkade de anhörigas tack för allt visat deltagande och för den vackra blomstergärden.

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

HF00187

Ämne 1

man

Ämne 2

cykel

Ämne 3

gevär

Ämne 4

mord

Inskrivet datum

2002-04-25

Tillkomsttid start

1973

Förvärvsort

Skånes Fagerhult

Samtidigt förvärvat

HF 1 - HF 619

Anmärkning

2 st sammansatta foton.

Teknik 1

färg

Motivkategori

porträtt

Motiv - Land

Sverige

Motiv - Län

Skåne

Motiv - Kommun

Örkelljunga

Motiv - Ort

Porkenahult

Format

8,4x12

Källhänvisning

“Ork HF00187 - man,” Örkelljunga bibliotek, hämtad 3 mars 2021, https://orb.kulturhotell.se/items/show/655.

Personrelationer