Ork HF00174 - spåkvinna

Ork_HF00174.jpg
Paulina Larsson, Vanåsfors, född 1873, död 1963.
Artikel i N.S.T. juli 1979:
Paulina spådde i kort
Krig och svåra tider gör att annars trygga människor förlorar fotfästet i tillvaron. Under 30- och 40-talen sökte sig många i örkelljungatrakten till Paulina Larsson i Vanåsfors för att bli spådda. Sven Hjalmarson har tagit en bild av henne när hon spår i stjärnorna.
Paulina Larsson var örkelljungabygdens alldeles egen spåkvinna och som sådan känd vida omkring. Under de oroliga 30- och 40-talen sökte människor från när och fjärran upp henne för att få spått sitt öde.
Hennes förutsägelser gavs stor vikt och betydelse, det var inte få Paulina gav en ljus strimma hopp i en annars svår tid.
Paulina Larsson bodde ensam i sin stuga i Vanåsfors. Hon föddes i Vittsjö 1873 och levde i åttioåtta år. I februari 1963 dog hon. Men då hade hon slutat spå sen ett par år tillbaka.
Att hon skulle vara ett orakel ville Paulina själv inte höra talas om.
-Inte är jag någon riktig spåkvinna. Jag lägger bara stjärnorna och det jag kan se får folk tro på om de vill, sa hon anspråkslöst.
Mystik
Och just det anspråkslösa, lågmälda, mystiska var en viktig del av spåverksamheten. Den som skulle bli spådd fick komma in i Paulinas kammare, ensam måste han vara. När Paulina blandat leken fick besökaren med vänster hand dela den i tre högar. Så la hon stjärnan och läste korten, klöver för pengar, hjärter för kärlek, spader för olycka och ruter för ett meddelande, allt utifrån kombinationer och placeringar. Efteråt fick den spådde inte tacka, en tjugofemöring diskret tryckt i Paulinas hand och ett kort adjö. Annars slog det inte in.
Alldeles speciellt populärt blev det bland ungdomen att hos Paulina kontrollera utgången av eventuella kärleksaffärer. Sent på lördagskvällarna, när dansen på Strandpaviljongen i Skånes Fagerhult var slut, kom de nyförälskade till Paulina för att bli spådda. Om det så var två, tre på natten, nog skulle kärlekens framtid prövas i korten. En och en fick de komma in, den andre fick inte lyssna.
Sven Hjalmarson besökte en gång på 40-talet Paulina Larsson tillsammans med sin kamrat Eskil. Eskil blev spådd att han skulle gifta sig med en kvinna som sysslade med tyger. Och han tog verkligen Paulina på orden. Runt omkring, till alla tyghandlare i Örkelljunga, for Eskil och letade efter den rätta. Till sist fastnade han för en söt expedit, men si, det blev inget av med den affären.
Många år senare träffades de bägge kamraterna igen. Sven frågade hur det gått för Eskil och denne berättade att han nyligen gift sig med dottern till en tyghandlare. Sven utbrast: Precis som Paulina sa! Då kom Eskil ihåg spådomen från ungdomstiden.
Krigsår
Intresset för Paulinas spåkonst var som allra störst under de svåra krigsåren. Många gånger var det kö utanför hennes stuga om helgerna. Folk kom cyklande långväga ifrån för att få veta lite mer om sitt framtida öde.
Paulinas största tillgång var med all säkerhet hennes stora människokännedom. Hon såg vad som felades eller tryckte och lät spådomen färgas av det. AA

Beskrivning

Paulina Larsson

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

HF00174

Ämne 1

kvinna

Ämne 2

spåkvinna

Ämne 3

spågumma

Ämne 4

Vanåsfors

Inskrivet datum

2002-04-25

Förvärvsort

Skånes Fagerhult

Samtidigt förvärvat

HF 1 - HF 619

Anmärkning

scannat tidningsurklipp

Motivkategori

porträtt

Motiv - Land

Sverige

Motiv - Län

Skåne

Motiv - Kommun

Örkelljunga

Format

8,8x12,6

Källhänvisning

“Ork HF00174 - spåkvinna,” Örkelljunga bibliotek, hämtad 4 mars 2021, https://orb.kulturhotell.se/items/show/641.

Personrelationer