Ork HF00002 - Fagerhults kyrka

Ork_HF00002.jpg
Fagerhults 1100-tals kyrka. Besök av Helsingborgs KFUM-are 1896. Kyrkan revs 1899-1900.

Beskrivning

Kyrkan i Skånes Fagerhult på 1890-talet (revs 1899-1900).
Medlemmar i KFUM hade gruppresa till Fagerhult, år 1893.

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

HF00002

Samhör med

OF01633, SH_bb01A 1, SH_bb01A 12, HF00001_1

Ämne 1

förening

Ämne 2

kyrka

Ämne 3

Skånes Fagerhult

Ämne 4

utflykt

Ämne 5

KFUM

Inskrivet datum

2002-04-23

Tillkomsttid start

1890-tal

Förvärvsort

Skånes Fagerhult

Samtidigt förvärvat

HF 1 - HF 619

Anmärkning

Tidpunkt: slutet av 1890-talet
Antal: 4 st
Medföljande tidningsurklipp ur Norra Skåne 1998-09-16 - artikel sign. Roland Kristiansson lyder:
En gruppresa till Fagerhult 1893
Tidigt en söndagsmorgon i slutet av september 1893 avreste en grupp på omkring 150 personer med tåg från Helsingborg mot Markaryd. Resan var anordnad av Helsingborgs KFUM och företogs på den ännu inte för allmän trafik öppnade Skåne-Smålandsbanan upp till dess dåvarande ändpunkt Markaryd. Det var entreprenören för den nya banan ingenjör Jehander som hade bjudit föreningen på en gratis tur. Vädret var inte det bästa, kallt, blåsigt och regnigt. Utfärden skulle ha ägt rum tidigare, men Jehander hade då varit förhindrad att själv delta. Nu fick man ändå klara sig utan honom, då han även den här dagen blivit upptagen. Resan gick över Kattarp och i Åstorp gjorde man uppehåll för frukost. Här var det meningen att några medlemmar från Malmö KFUM skulle ha tillstött, men de hade troligen avskräckts av det dåliga vädret.
I Markaryd gjordes en timmes uppehåll, varefter man åkte tillbaks. I Fagerhult, som var det egentliga målet målet för resan, steg man av och begav sig upp till den gamla gästgivaregården, där man åt middag. Uppenbart hade man inte alltför stora förväntningar på förplägnaden, då det i ett resereferat konstateras, att medförda förråd naturligtvis utgjorde en välbehöflig komplettering till vad platsen kunde erbjuda. Även om Fagerhult inte ligger i Småland, kommer man osökt att tänka på Kjellgrens dikt Salig Dumbom och behovet av att ha matsäck med sig på gästgivargårdarna i Småland. Resenärerna från Helsingborg tyckte väl, att Fagerhult låg oroväckande nära smålandsgränsen.
Efter middagen samlades man i kyrkan. Här höll predikanten Winkler ett föredrag och föreningens sångkör sjöng. Många Fagerhultsbor, som besökt den föregående söndagsgudstjänsten, hade stannat kvar och var med under programmet.
Efteråt hade utflykts resenärerna möjlighet att beskåda kyrkans omtalade takmålningar. Om dessa gett anledning till besöket i Fagerhult vet vi inte. Men de har säkert varit bekanta för mannen bakom inbjudan till resan, ingenjör Jehander. Samma gäller f ö också en annan man med anknytning till järnvägsbygget, vice VD:n i Skåne-Smålandsbanan konsul Oskar Trapp, som efter den medeltida kyrkans rivning förvärvade takmålningarna och vars maka efter hans död donerade dem till Helsingborgs museum.
Vid sextiden lämnade gruppen Fagerhult och något över nio på kvällen var man tillbaka i Helsingborg efter en lycklig och treflig färd, som det står i resereferatet.

Motivkategori

grupporträtt

Motiv - Land

Sverige

Motiv - Län

Skåne

Motiv - Kommun

Örkelljunga

Motiv - Ort

Skånes Fagerhult

Motiv - Fastighetsbeteckning

Skånes Fagerhults kyrka

Format

8,7x12,6

Källhänvisning

“Ork HF00002 - Fagerhults kyrka,” Örkelljunga bibliotek, hämtad 18 april 2021, https://orb.kulturhotell.se/items/show/442.

Personrelationer